En Bonanza av rikedomar

En av de mest populära TV-serierna som producerats i USA heter "Bröderna Cartwright", eller "Bonanza" på engelska. Den sändes i 14 säsonger mellan 1959 och 1973, och det är en klassisk amerikansk westernserie som utspelar sig på ranchen Ponderosa i Nevada, USA. Familjen Cartwright består av pappa Ben som är familjens överhuvud och hans tre väldigt olika söner, Adam, Hoss och Little Joe. Familjen lyckas ofta hamna i en del knepiga situationer som kräver att de tar snabba (och ofta förhastade) beslut, och de slåss mot orättvisor. De lyckas försvara sig själva, sitt hem och sin hembygd från allt och alla som vill dem illa i hela 430 TV-avsnitt.

Många av oss i den lite yngre generationen kanske bäst känner igen Bonanza som en spelmaskin från kasinovärlden i stället för ifrån TV:n. När spelet lanserades av Big Time Gaming var det många som trodde att spelet var baserat på TV-serien, men det finns inga likheter. Spelet utspelar sig i en typ av gruva, vilket däremot passar perfekt med uttrycket Bonanza. Det kan hänvisa till en osedvanligt stor fyndighet av ädelmetall, malm eller olja, eller något som är väldigt värdefullt, lönsamt eller givande, vilket till punkt och pricka stämmer in på det här populära spelet! Alla symboler är saker man förknippar med någon slags gruva eller att gräva efter ädelstenar i berg, och utspelar sig självklart i en gruva också, komplett med ett vattenhjul på sidan.

Fara vid gruvarbete

Förr i tiden var man begränsad till hackor, kilar, spett och spadar när man arbetade i gruvor för att få fram malm och ädelmetall, och det allra hårdaste berget kunde man göra sprött med hjälp av eld och sedan brytas med järnspett. I Sverige började man använda krut som hjälpmedel när man bröt malm redan i slutet av 1600-talet, och från mitten av 1850-talet övergick man till nitroglycerin eller andra explosiva ämnen. Man borrade hål i berget och lade in sprängämnet, tände stubinen och hoppades på att inget gick fel. Gruvarbetare har genom alla tider varit en av de mest utsatta yrkesgrupperna, inte bara med tanke på de mer uppenbara farorna som ras och felaktiga sprängningar, utan även saker som att de andas in farliga ämnen. Olika former av cancer och hjärtsjukdomar är överrepresenterade bland de som arbetar i gruvor.

Kedjereaktion av vinster

Det är dock ingen risk för något sådant när man arbetar i Bonanza-gruvan. Man har en obegränsad vinstmultiplikator, som gör att det finns möjlighet till riktigt höga vinster även om man satsar lågt. Det finns inte några direkta vinstlinjer heller, utan vinsterna beror på bonusfigurer som ligger i vagnar ovanför hjulen och byts ut vid varje snurr på spelautomaten. När man får en vinst så sprängs blocken med de symboler man vunnit på bort, nya symboler ramlar ner och man får ytterligare en chans att vinna på ett och samma snurr. Det kan bli en lång kedjereaktion av vinster från enbart en satsning, och det påminner om de roliga pusselspelen på sociala medier där målet är att spränga bort ädelstenar av samma färg. De flesta i den yngre generationen föredrar nog den nya versionen av Bonanza, före originalet från TV - det är betydligt mer spänning i spelet.